De oudheidkamer voorzien van nieuwe voeg!

We zitten ondertussen al weer helemaal in de zomer. Wel nog volop in de corona crisis, ondertussen is er toch al weer veel in ons kleine dorp gebeurt.
Zo is de oudheidkamer opnieuw gevoegd, denk wel dat dat zacht is uitgedrukt. Want alleen de voeg was nog niet zo een groot probleem.

De stenen aan de onderkant van de oudheidkamer waren zo door schade aangetast dat deze er volledig uit moesten.  Voor dat er aan deze klus begonnen kon worden moesten er eerst vervangende stenen komen, dat bleek toch een grotere klus dan verwacht.  Door Iko en Nittert is er gezocht en gevonden. Zo werden er een pallet vol stenen van dezelfde soort aangeschaft.

In mei kon dan ook daadwerkelijk begonnen worden met de klus.
Dat was wel wat een rare gewaarwording.  De ramen en deuren waren allemaal dicht gespijkerd. Het leek wel onbewoonbaar verklaard. Maar dat viel mee.

Dit was ter bescherming voor het reinigen van de muren.  Na het reinigen moesten de muren eerst een weekje drogen, daarna kon het grote werk beginnen het uitslijpen van de voegen.

Daarna moesten ook de kapotte stenen worden verwijderd.  Een stevig klusje voor de heren. De voormuur is een zogeheten steens muur, hier zijn de stenen voor de helft weggekapt, de zijmuur is halfsteens en hier zijn ze er volledig uitgehaald.

Hier was dan ook de binnenkant zichtbaar, ook dan kom je nog schatten tegen, zo is er oud stuk krant gevoenden. helaas was de datem niet meer leesbaar, maar geeft altijd wel een mooi verhaal.

Na dat alle kapotte stenen waren verwijderd zijn de nieuwe (gebruikte) stenen er weer ingemetseld. Zo zijn ook de zwarte strepen (doorslaan van de schoorsteen) vervangen.  Daarna moest het geheel weer een tijdje drogen. Na het drogen werd er nog een controle ronde gedaan om echt ook alle kleinstukjes voeg wat er nog aanwezig was te verwijderen. Hierna kon het voegen beginnen.

De voegers zijn nog een drietal dagen geweest om het geheel van een nieuwe voeg te voorzien. Ook is het kelderraampje nog vervangen.

Gemaakt door Iko Kiestra. En het ziet er allemaal weer geweldig uit. Er zijn nog een aantal kleine dingetjes die nog moeten gebeuren. Maar je zal met een goed oog moeten kijken om de verschillen dan te zien.

Als laatste zijn ook de coniferen tussen kerk en oudheidkamer verwijdert. Zo stond het oude kerken hek er weer prominent bij. Voor de mensen die het zich herinneren een zelfde soort hek stond ook voor de gereformeerde kerk. Maar ook dit hek gaat plaatsmaken voor een sierlijker oud stalen hek, wat wat meer bij de oudheidkamer past.  De ideeën zijn al wel over gebracht naar de jongens de Wit van “de Wit IJzerwerken” die hier uitvoering aan mogen geven. We houden jullie op de hoogte.

Op dit moment is de oudheidkamer nog niet open voor publiek, maar mocht je toch even binnen willen kijken doe even een belletje naar het bestuur, dat kan via Johanna en Nittert Marinus, 0594-249236.

Foto’s: Willem de Jong en Nittert Marinus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...