Sterrenbeelden op Vaas.

Het stond al een tijdje op de planning, de sterrenbeelden op vaas, in het begin “Kunstwerk Stationsweg” genoemd. Het idee is ontstaan bij de commissie van de Stationsweg. Zij kwamen met het idee, wij als bestuur hebben het op diverse punten in samenwerking met de Stationsweg aangepast. Het ontwerp was dan ook al wel een tijdje bekend. Afgelopen zaterdag heeft de stichting de zeven palen geplaatst.

Zeven palen met daar bovenop een open schijf. Deze zeven palen worden nog aan elkaar gekoppeld met een ring die binnenin wordt vast gelast. In elk van deze ringen komen  twee policarbonaat platen (dit is onbreekbaar plexiglas). In iedere ring komt een afbeelding van een planeet en van een  sterrenbeeld. Nu zijn er 12 sterrenbeelden en maar zeven palen, de overige 5 sterrenbeelden komen op de ring die tussen de palen komt. De planeet die achter het sterrenbeeld komt wordt niet zomaar gekozen. Het zijn de bijbehorende planeten.  Om een voorbeeld te noemen bij het sterrenbeeld Leeuw hoort de Zon. Zoals je waarschijnlijk wel weet, de zon is geen planeet, dat klopt, de zon is een ster! Voor de overige sterrenbeelden zijn het wel planeten. Uiteraard zullen we dat later nog uitleggen. In de komende tijd zullen er nog diverse dingen moeten gebeuren, dit zal voor het grootste gedeelte gedaan worden door Firma de Wit IJzerwerken, die heeft ook samen met het bestuur de palen gemaakt. Voor het komende laswerk zal het geheel afgedekt moeten worden. Zodra dat zover is komt er over het geheel een doek. Dit is om wind tijdens het lassen te voorkomen. De ring die de palen verbindt en de overige 5 ringen zullen er dan in gelast worden. Daarna zullen we de platen met de planeten en sterrenbeelden bevestigen.

(Bovenstaande foto is van de maquette). Om deze platen heen komt ook verlichting. Deze verlichting moet er voor zorgen dat alleen de sterrenbeelden oplichten.

Om dit geheel werkend te maken zal er een aansluitkast komen, deze wil de Stichting maken in de vorm van een bankje. Hierop zal dan waarschijnlijk ook de informatie over het kunstwerk komen.  Je begrijpt, we zijn er nog niet, maar we gaan de goede kant op. De komende tijd kan het geregeld voorkomen dat op de hoek, Haringhuizen- Stationsweg “burgers met pit” aan het werk zijn. Mocht je ideeën of vragen hebben, schroom dan niet om het bestuur aan te spreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...