Nederlandse Hervormde kerk, weer mooi, nu nog wat kleine dingetjes.

Ze zijn er een mooie tijd mee bezig geweest, toch moet de afronding nog plaats vinden, zo in eerste instantie lijkt het allemaal weer geweldig mooi.
door de Stichting Groninger kerken is besloten om de onze herv. Kerk op te frissen. Uiteraard komt dit verzoek eerst bij de plaatselijke commissie terecht.  Die had nog een aantal zaken die aan deze opknapbeurt moesten worden toegevoegd.  Zo hebben zij aangegeven dat de klok zeker aan de beurt moest worden toegevoegd, ook het hek ronddom de kerk kan wel wat frisheid gebruiken. Maar zeker ook de bomen die om de kerk staan hadden een snoeibeurt nodig. Nu is dit wel een van de eerste dingen die zijn gebeurt. Aafko Rijskamp heeft de opdracht gekregen om de bomen rond de kerk te snoeien. Dit is in Juli gebeurd.

Ook vond onze plaatselijke commisie dat er ook wat aan de wijzers en leters van de klok gedaan moest worden. De steigers werden geplaatst en de wijzerplaat met toebehoren verwijderd. Deze is meegenomen naar de werkplaats van de schilders van der Maar in Groningen voor een grondige opknapbeurt.


Bij ons in Visvliet was het tijd voor de stukadoors, de losse delen van de buitenmuur moesten worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht. Een aantal scheuren moesten worden verwijderd en aan de achterkant van de kerk was het een groot stuk wat vervangen werd.

Ook binnen was er werk voor de stukadoors, vele plaatsen hadden een soort van donsgroei op de muren, waarschijnlijk salpeter. Dit wordt veroorzaakt door een chemische reactie van  vocht, zout uit en tocht.  Dit is verwijderd en behandeld.

Door de schilders is de binnenmuur ook voorzien van een mooie witte afwerklaag.

De klok is ondertussen van nieuw bladgoud voorzien en zit ondertussen alweer helemaal op zijn plaats.

Ondertussen zijn alle bouwplaatsmaterialen ook al weer verdwenen. Is ook de buitenkant van een nieuwe verflaag voorzien. Ziet de kerk zelf er weer mooi uit.

Naar ons idee moest er toch nog het een en ander gebeuren. Na navraag bij Hillebrand Kempenaar van plaatselijke stichting klopt dat. Maar helaas er is geen actie betreffende de bomen en het hek, Maar laat Hillebrand ons weten, hier komen we nog op terug. We gaan er dan ook vanuit dat ook het hek en de bomen nog worden aangepakt.
Want ook het schimmel aan de binnenkant heeft zich alweer aangekondigd, ook dit zou niet zo moeten zijn. Ook hier is Hilebrand nog met de Stichting Groninger Kerken in overleg.
Toch staat de buitenkant van de kerk er weer netjes op. Dat geeft dan toch wel weer een goed gevoel.

Foto’s: Willem de Jong, Theun de Wit en Hillebrand Kempenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait