GASTVRIJHEID AAN DE LAUWERS

Het project Gastvrijheid aan de Lauwers begint vorm te krijgen. Een groep enthousiaste ambassadeurs is bezig om de Lauwers uit het Niemandsland te halen door deze mooie rivier en zijn omgeving letterlijk en figuurlijk in kaart te brengen.

Het begon allemaal als volgt. In 2020 bezocht de Engelse Anna Pollock het Westerkwartier en de naaste omgeving. Anna Pollock is de goeroe van de bloeiende bestemmingen: duurzaam en toekomstbestendig toerisme met daarbij oog voor leefbaarheid en identiteit. Anna was zeer onder de indruk van de regio en zag veel mogelijkheden om de regio tot een bloeiende bestemming te maken. Met de input van Anna werd  in 2020 het projectplan Onderwegens van guster noar mörgen gescheven door Ursula Appolt (projectleider) en Ilona Boekhorst (beleidsmedewerker recreatie en toerisme).  Gemeente Westerkwartier liet daarop in de zomer van 2020 een enquête huis-aan-huis bezorgen.  De inwoners werd gevraagd om mee te denken over de ontwikkeling van het Westerkwartier en omgeving als bloeiende bestemming. Er werden diverse bijeenkomsten gehouden waarin onderwerpen als bijvoorbeeld “kleinschalig en persoonlijk”, ”ken je eigen omgeving” en “vanuit thema’s zichtbaar zijn” aan de orde kwamen en ook “zoeken naar de verbindende factor”. 

Het zoeken naar de verbindende factor is op vrijdag 11 juni in de praktijk gebracht. Vanuit acht dorpen gelegen aan De Lauwers waren “de ambassadeurs” afgereisd naar Zoutkamp. Een ambassadeur is iemand die zich heeft aangemeld om haar of zijn woonplaats te promoten. Vanuit Zoutkamp fietsten de ambassadeurs De Lauwers af. Onderweg werd er kennis gemaakt en volop kennis uitgewisseld. In elke plaats was een stop met een rondleiding. De volgende plaatsen werden aangedaan: Zoutkamp, Lauwerzijl, Munnekezijl, Pieterzijl, Burum en Visvliet. De fietstocht eindigde in Stroobos/Gerkesklooster met een hapje, drankje en de door alle ambassadeurs gedeelde conclusie dat De Lauwers en zijn omgeving prachtig zijn en zeker de moeite waard om er een bloeiende bestemming van te maken.

Om De Lauwers eens vanaf het water te bekijken en zeker ook om de contacten en de ideeën warm te houden werd er op een prachtige zondag in september een boottocht gemaakt met de sloep van het Visserijmuseum Zoutkamp.  De vaarroute was van Zoutkamp naar Visvliet.  In het Heirhuys, de huiskamer van Visvliet werd vervolgens een inventarisatie gemaakt van wat er al te doen is in de dorpen aan De Lauwers maar ook wat er nog nodig is om de Gastvrijheid aan de Lauwers zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Deze inventarisatie heeft er toe geleid dat de volgende zaken opgepakt gaan worden door de ambassadeurs. Er zal een projectplan Gastvrijheid aan de Lauwers worden geschreven en er wordt een kaart van de Lauwers ontwikkeld met daarin alle van belang zijnde informatie over aanlegplaatsen, kanosteigers, visplekken, sleutelpunten, bezienswaardigheden onderweg enz. Er worden contacten gelegd met de Waterschappen en de ambassadeurs gaan na waar de kansen liggen voor het aanbieden van arrangementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait