Eeuwigheidszondag

De laatste zondagen in november zijn de zondagen van de voleinding. We gaan dan als kerk naar de adventstijd (de vier weken voor kerst). De zondag voor dat adventtijd begint noemen we eeuwigheidszondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. In 2021 valt deze dag op zondag 21 november. Tijdens deze kerkdienst worden de gemeenteleden die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden.  Tijdens deze dienst zullen hun namen genoemd.

Voor deze zondag worden verschillende benamingen gebruikt. Eeuwigheidszondag komt uit de lutherse traditie van de 19e eeuw, die een alternatief vond voor de rooms-katholieke traditie van Allerzielen. In de calvinistische traditie in Nederland noemde men de zondag Eeuwigheidszondag. Deze benaming paste beter bij het karakter van deze zondag: een dag die geen afsluiting is maar juist onderstreept dat de tijd en de kerk doorgaan. Naast Eeuwigheidszondag bestaan de benamingen Gedachteniszondag en Zondag Voleinding.

Deze zondag staat de kerk niet alleen stil bij de overledenen van het afgelopen jaar, maar ook bij de overledenen die nog dicht in je gedachten zijn en blijven.
Een hele mooie tekst die bij deze dag past is het nummer zijn van Stef Bos, niet als christelijke tekst. Maar denk dat dit het goed weergeeft.
Zeker gezongen door Miss Montreal.

Hieronder de tekst van het nummer,

Door de wind.

Ik zie je voor me met m’n ogen dicht
Ik kan je voelen met m’n hart op slot
Ik hoor je praten, maar je bent er niet
Nee, je bent er niet

En ik voel me verloren als ik jou moet verliezen
En je mag nog niet sterven want ik
Kan je niet missen
Ik kan je niet missen

Door de wind
Door de regen
Dwars door alles heen
Door de storm
Al zit alles me tegen
Door jou ben ik nooit alleen

Ik voel je naast me als ik ’s nachts op straat wil vergeten
Wat in mijn ogen staat geschreven
Je moest eens weten
En ik wil me verliezen in de roes van een winnaar
En ik zou willen schreeuwen maar ik kan alleen zingen

Ik kan alleen zingen

Door de wind
Door de regen
Dwars door alles heen
Door de storm
Al zit alles me tegen
Door jou ben ik nooit alleen

Door een zee van afstand
Door een muur van leegte
Door een land van stilte
Door m’n hele leven
Door de wind
Door de regen
Dwars door alles heen
Door de storm, al zit alles me tegen
Met jou ben ik nooit alleen


Mocht je meer willen weten, of meemaken. Zondag 21 november 11 uur Gereformeerde kerk Visvliet.

Bronnen : Protestantsekerk, Trouw, Musixmatch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait