En dan is het 2022

We hebben het jaar 2021 weer achter ons gelaten. Eerst nog even terugblikken op de laatste dag van het oude jaar.  Het Plaatslijk belang had ook in dit corona jaar een prijs uitgeloofd voor het mooist verlichte huis. De Jury was er voor de kerst al door en om ons dorp gegaan om het te beoordelen. Evenals in 2020 werden ook dit jaar de prijzen op oudejaarsdag uitgedeeld.  Zie ook elders op deze site. Verder waren er natuurlijk onze traditionele carbid schieters.  We krijgen er een nieuwe lichting carbidschieters bij, deze waren er op tijd bij deze oudejaarsdag. Dit was bij de fam. Bakker aan de stationsweg waar de gebroeders goede knallen lieten horen.

Een klein probleem was dat de ballen  snel lek en later ook op waren. Maar er zijn meer carbid jongens in ons dorp, dus werd dat probleem snel opgelost.  Aan de andere kant van het dorp waren de jongens  van 18 tot 22 aan het knallen met carbid. Deze jongens waren goed voorbereid, stonden op afstand en met vergunning. 

Het land waar ze in stonden was van water doorweekt, dat was dan nog wel een dingetje, de meeste kijkers moesten het bekopen met natte voeten.  Toch geweldig hoe de jongen deze traditie voorzetten. Ook aan de Oude dijk waren de heren er klaar voor. Een mooie bijkomstigheid is dat de ruimte achter de schuur moest worden opgeruimd om daar plaats te maken voor een tent. Het zou geen groot feest worden. Meer dat er toch nog een drankje gedronken kon worden op het oude jaar. Ook hier werd de carbid installatie van zolder gehaald en in stelling gebracht. Ondanks dat de plek minder zichtbaar was voor het dorp, konden diverse visvlieters de weg naar de tent wel vinden om daar toch nog even met een drankje het oude jaar af te sluiten. 

De overgang van oud en nieuw verliep relatief rustig bij ons in het dorp.  Zei het dat er even voor twaafuur een boot met wat andere attributen het dorp in werd gesleept en met een knal in brand werd gestoken.

En daar waar vuur is, is ook publiek, na dat we ons eigen groep de beste wensen hadden gewenst konden dit buiten voortzetten. In de bartolesstraat was ook nog een mooie vuurwerkshow zo leek het. Zo waren er toch nog best veel mensen op straat. Rond enen was het toch al weer erg rustig op straat. Zo hebben ook wij maar besloten om de verdere nacht maar op bed door te brengen. Dit was niet voor iedereen het geval zo bleek de volgende dag.
Een rondje door ons dorp op 1 januari geeft het gevoel dat er toch nog wel wat mensen door ons dorp hebben  gedwaald om wat dingen te verslepen.

Zo zagen we diverse tuinsets op plaatsen waar ze zeker op 31 december niet stonden. Het vuur op de bartolesstraat was zo goed uitgebrand, toch was de warmte nog goed te voelen. Ook heeft de jeugd een toch wel heel vreemde plaats gevonden om te frituren er stond een frituurpan boven de deur van de kerk.

Foto: Jasja Nottelman

Natuurlijk zijn er altijd dingen die niet hadden gemoeten. Toch denk ik dat we als dorp een rustig oud en nieuw 21/22 hebben gehad.  
Hoop dat we 2022 van corona af kunnen komen, zodat we ook bij ons in dorp weer vele activiteiten op kunnen pakken. 14 januari, zou de lockdown over zijn. Of we dan ons normale leven weer op kunnen pakken durf ik niet te zeggen. Maar hoop doet leven. In elk geval hebben diverse verenigingen  wat dingen in petto. Zo staan in elk geval de Playbackshow van de Oranjevereniging gepland voor 18 februari 2022. Verder zal ook de sterrenbeelden op vaas van de stichting Eise Eisinga klaargemaakt en onthuld.  Natuurlijk zijn er nog vele verenigingen en particulieren die diverse activiteiten willen ontplooien.  We wachten het maar rustig af.
Voor zover we het nog niet hebben gedaan wil we jullie de beste wensen wensen voor het jaar 2022.

Foto’s: Mirjam Bakker en Theun de Wit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait