Haven Visvliet_nieuw_zuid_4 (2)De gemeente is begonnen met de opslag, onze haven zal een nieuwe look krijgen. Zie hiervoor ook elders op deze site.

De vordering vorderen gestaag, maar het resultaat zal er mogen zijn. Er zal in de nieuwe situatie wel wat minder parkeergelegenheid zijn Maar aan “de punt” zal er gelegenheid zijn om daar heerlijk je hengel uit te werpen, of om gewoon even lekker op een bankje te kunnen genieten van het water.

102_7091In de afgelopen weken is er wel stevig gewerkt. Zo is het achter de kade muur vrij gegraven is de oude muur verwijderd en is er het eerst stuk nieuwe damwand geslagen. Op deze wand zal een stalen profiel worden gelast en hierop zal de muur worden gemetseld. In dit geval zal het een recht muur worden.
dsc02461.

.
De oude muur had naar binnen gebogen rondingen. Dit was om de muur extra stevigheid te geven, zodat deze de druk van de grond ertegen tegen kon houden. In de huidige situatie word de grond tegen gehouden door het damwand. De muur er voor is dus puur voor sier. Het plaatselijk belang heeft toch verzocht om de muur terug te bouwen met rondingen. Helaas dit gaat niet lukken, simpel om dat dat aanmerkelijk duurder is. Ook meerder dorpsbewoners vinden dat deze muur met naar binnen gebogen rondingen terug moet komen. Het was tenslotte toch echt een oud stukje Visvliet. Dus is het nogmaals een keer aangekaart, helaas blijft het plan zo als het nu is.

Wij waren heel nieuwsgierig hou oud het opslag eigenlijk is, dus zijn we het archief in gedoken. En dan blijkt dat de haven (opslag) nog niet zo heel oud is.
De haven er pas te zijn gekomen rond 1932, onze haven bestaat rond de 84 jaar. Het vreemde is wel, dat rond dezelfde tijd dat hier de opslag is gebouwd de steenfabriek “de Hoop” verdween.

plattegrond-vv-1931-2 plattegrond-vv-1932-2

                  Tekening uit 1931                                           Tekening uit 1932

Nu was het natuurlijk wel dat veel goederen in die tijd werden aangevoerd via het water.

De schepen moesten aan de kant aanleggen om hun goederen ter plaatse te brengen. Vooral turf werd op deze manier aangevoerd.

Rond 1930/31 zijn er de plannen gekomen om het visvlieterdiep om te leggen en het stuk 30 m voor de heirweg tot aan halverwege de balkstreek te dempen, zodat er de haven die wij in de volksmond opslag noemen ontstond.

Het visvlieterdiep liep dus vroeger in een bijna rechte lijn door naar de lauwers, hier maakt het nu toch wel een vreemde bocht. Dit veroorzaakt ook het sneller dichtslibben van de opslag.

dsc02454Voor de aanwonenden aan de balkstreek was het gunstig, althans zo lijkt het, want die konden er allemaal een stuk grond bij kopen. Nu hebben wij verder geen idee hoe deze verkoop is gegaan en is geregeld, wel is het zo dat de aanwonenden eigenaar zijn geworden van de vrijgekomen grond.

Op dit moment houden we de vorderingen van de bouw in de gaten, en houden via de site jullie op de hoogte. Proberen er dagelijks foto’s van te maken, deze zullen we later in een album op deze site plaatsen.

Bron kaarten: www.topotijdreis.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.