Het basisonderwijs in Visvliet moet ergens ontstaan zijn rond 1620, in 1618 is de synode van Dordrecht aangenomen. In deze synode werd opgeroepen tot scholing van kinderen, dan vooral de catechese. Les werd gegeven in een lokaal in de kerk. De eerste leerkracht was Nicolaes van Delen. Later zou Johannes Ludgerus hier les hebben gegeven. Waarschijnlijk een man met een verleden, Johannes Ludgerus zou verjaagd zijn uit Niezijl en Obergum.

Lange tijd vond het onderwijs plaats in de kerk van Visvliet onder de toren (de schoolbanken werden pas in 1900 verwijderd).

voorm-oprnbare-sch

Voormalige openbare school Nu de Gereformeerde kerk

In 1857 werd er een openbare school gesticht in een een nieuw gebouw aan de Heirweg 36 (de huidige gereformeerde kerk).
De christenen stuurden hun kinderen naar de christelijke school in Burum.

.

In 1906 werd er ook een gereformeerde school gesticht, “de school met de bijbel” aan de Heirweg 37. De kosten moesten door de gemeenschap worden betaald, de grond waar de school toen der tijd op gebouwd is is geschonken door Louwe Klaas Nieuwenhuis.

centrum

De christelijke basisschool Later “ons Centrum”

Met twee scholen in een dorp valt het niet mee. De openbare school had op een gegeven moment nog 8 leerlingen, kon het hoofd niet meer boven water houden. De openbare school heeft dan ook in 1932 haar deuren gesloten. Geprobeerd is om deze kinderen naar de openbare school in Grijpskerk te krijgen, hier zouden ze volgens overlevering zelfs een fiets voor ter beschikking krijgen. Toch zijn de meeste leerlingen naar de christelijke school in Visvliet gegaan.

school-2

De School met de BIjbel Visvliet

In 1956 is er een nieuwe christelijke school gebouwd aan de Bartolesstraat 2.

 

102_6888

Krantenknipsel opening 1956

.

.

.

.

De opening was een groot feest, de officiële opening is niet gedaan door een bekende Nederlander of burgemeester, maar door een bekende Visvlieters, toen de jongste van de school Nittert Marinus  en Janny Kaminga. Nittert woont nog steeds in ons dorp en Janny is reeds overleden.

Toen der tijd waren er twee lokalen met elk drie klassen. 1,2 en 3 bij elkaar en 4,5 en 6 bij elkaar.

Het aantal leraren was afhankelijk van het aantal leerlingen.
De christelijke school in Visvliet had een goede band met de christelijke school in Pieterzijl opgericht 1910. Visvliet had genoeg leerlingen voor twee leerkrachten. toen der tijd waren 23 leerlingen genoeg voor twee leerkrachten.

Het leerling aantal in Pieterzijl liep achteruit, waardoor de ze onder de grens van 23 kwamen, dit werd opgelost door een aantal leerlingen uit Visvliet voor één dag uit te schrijven en in te schrijven bij de school in Pieterzijl, zodat er op de teldag genoeg leerlingen zaten voor twee leerkrachten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Kleuters gingen vanuit Visvliet naar de kleuterschool in Burum, de wens was om dit in eigen dorp te houden. Zo is in 1981 is de basisschool uitgebreid met een extra kleuterlokaal.
Daarvoor zijn de kleuters eerst een tijdje in het centrum gehuisvest. De eerste kleuterjuf was toen Juf Grietje Hiddema.
In 1981/82 konden ook de kleuters gebruik van van de basisschool.

Ook is in 1982 begonnen met de bouw van een multifunctioneel centrum het Bartoleshûs. (Zie officiële overdracht bartoleshûs).

dorpshuispieterzijl

Voormalige basisschool nu Dorpshuis de wending Pieterzijl

In 1983 is de school in Pieterzijl gefuseerd met de school in Visvliet. De school in Pieterzijl is toen omgebouwd naar dorpshuis.

De christelijke Basisschool heeft tot 1996 een eigen bestuur gehad. Daarna zijn de scholen in de gemeente Zuidhorn gaan samen werken, in een overkoepelende organisatie PCBO (vereniging Protestants Christelijk Basis Onderwijs in gem. Zuidhorn).

De basisschool heeft een florissante tijd gekend, het leerlingen aantal groeide en de school groeide qua leerlingen uit zijn jasje. Er werd al geregeld gebruik gemaakt van de gemeenschapsruimte die voor een derde van school was en voor twee derde van het Bartoleshûs.

basisschool

Er is besloten om de school wederom verbouwen, dit keer weer met een extra lokaal, een ruimte voor remedial teacher, een ruimte voor een directeur en een kantine voor het personeel. De eerste heipaal is geslagen op 9 februari 2004. door de op deze dag jarige Stephan Hut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De feestelijke opening 2005

.

De opening was op 4 maart 2005 door de jongste en de oudste leerling Martin de Wit. Martin is geboren op 29 februari (een schrikkelkind) Martin was de oudste van de school, maar met de minste verjaardagen. Vandaar de oudste, maar ook tevens de jongste. Ook deze dag was een feestelijke opening. Met uiteraard een lawaai optocht.

.

De school was druk in verbouw toen een ouder Sieta de Wit kwam om mee te doen aan wecyle,(zie filmpje op youtube) de toenmalige directeur Peter v/d Naald, zag dit alleen sieta_dewitzitten als ouders dit oppakten. Sieta de Wit heeft dit opgepakt met groot succes, jaren achter elkaar is onze school als beste wecycle school van Nederland uit de bus gekomen. Ook nadat zei haar stokje heeft overgedragen aan Jelmer en Sandra de Boer is onze school nog een aantal jaren de beste wecycle school van Nederland geweest.

In 2002 is dit weer samen gegaan met andere verenigingen uit het westerkwartier. Vereniging Penta Primair.

Dit was tot 2012 een vereniging is toen omgezet naar een stichting. De stichting Penta Primair heeft besloten dat een school een minimaal aantal leerlingen van 80 moet hebben om te kunnen blijven bestaan. Onze school had toen 43 leerlingen en een negental leerkrachten waarvan een aantal deeltijd. Door Penta Primair is toen besloten om onze school te laten fuseren met de Borgstee in Grijpskerk. Door de ouders en inwoners is er nog wel actie gevoerd, maar dat mocht niet baten. 2013 zijn de school deuren definitief gesloten als school.

basisschool-kxa

Voormalige Basisschool,  Nu KxA

Het school gebouw is in 2014 verkocht aan KxA
(zie info KxA)

Bronnen: Het Visvlieter archief/oudheidkamer, De Heerlijkheid Visvliet en Wikipedia.
Foto’s Popke Wilpstra, eigen archief en Visvlieter archief/oudheidkamer.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.