Elke avond doe ik een rondje dorp. Even de rust, gewoon ik en de hond. Vraag me wel eens af, wie laat wie nu uit. Eigenlijk doet dat er ook niet toe. Toch was deze vrijdagavond, 2 april anders. Goede Vrijdag. Normaal zouden we naar de kerk gaan om de kruisiging van Jezus te gedenken. Maar helaas, Corona. Mijn rondje leidt me vaak langs de Heirweg, ook nu. Bij de gereformeerde kerk aangekomen, stond daar voor de deur een houten kruis. Super mooi, om zo in stilte weer te geven dat de kerk nog ‘aanwezig’ is.
Gewoon een kruis, meer is het niet. Maar het staat wel symbool voor de kruisiging van Jezus. Het symbool van de vergeving van onze zonden door zijn kruisiging. Het symbool van Goede vrijdag. De laatste dagen van Jezus waren eenzaam. Eenzaam, wetende wat hem stond te gebeuren.
Veel mensen voelen ook eenzaamheid tijdens deze pandemie en er zijn ook nog eens veel mensen die het virus niet meer te boven komen en sterven. Dan zijn diegenen die achterblijven ook eenzaam en zij zouden graag een arm van troost om zich heen willen, maar ook dat kan vaak niet. Ook als achterblijver voel je je dan eenzaam. Die eenzaamheid geeft misschien nog wel het meeste weer van Goede Vrijdag.
Voor Jezus was de liefde voor de mensheid zo groot, dat Hij zijn leven heeft gegeven.
Naast Hem stonden mensen…. ook de discipelen. Een van die discipelen was Judas. Judas was de discipel die hem uitleverde aan de mensen die Jezus wilden doden. Het motief van Judas wordt in de bijbel niet erg duidelijk beschreven. Wel dat Judas er geld voor krijgt, maar verder wordt er over een echt motief niet geschreven. Waarschijnlijk was het koningschap dat Jezus over zichzelf beschreef voor Judas niet het beeld wat hij voor ogen had. Waarom laat Judas hem vallen. Met als gevolg dat Jezus wordt uitgeleverd en gekruisigd. Zou het anders gelopen zijn als Judas hem niet had verraden? Denk het niet. Want die kruisiging moest, Hij moest sterven voor onze zonden. Toch zullen de andere discipelen vreemd gekeken hebben dat Jezus geen Koning, maar gekruisigd werd.
Misschien kunnen we daar een goede vergelijking maken. De verwachting die we hebben. Met Kerst roepen we …. een Koning is geboren, maar zie Hij sterft aan het kruis! Met een kroon van doorntakken. Zeker voor mensen die Jezus kennen, een heel ander beeld. Dat is mens eigen.
Ook wij hebben allemaal een eigen visie. Een eigen idee over hoe we dingen aanpakken. De overheid geeft onze regels om deze pandemie onder de knie te krijgen. Velen hebben daar een ander beeld over. Niet dat het niet goed is wat ze doen, maar we hebben blijkbaar een ander verwachtingspatroon.
Dit gold ook voor de discipelen. Ondertussen weten wij hoe het verhaal van Jezus afloopt. Door Pilatus schuldig bevonden. Voor wat? Omdat mensen vinden dat hij niet deugt. Dat hoor ik vaak, zeker in deze corona tijd, dat iets of iemand niet deugt! Het verkeerd doet, anders, in elk geval niet wat jij verwacht. Oordeel niet zo snel, vraag eens naar het waarom. Belangrijker, luister er ook naar. Je hoeft niet je mening te wijzigen, maar het geeft je vast een beter gevoel als je weet waarom iemand iets doet!
Voor Jezus ging het licht uit. Onschuldig gestraft voor onze zonden. Gekruisigd, omdat mensen Hem veroordeelden. Oordeel niet te snel, denk eens aan Goede Vrijdag!