Als het in ons land regent, dan wordt het water door ons rioleringsysteem afgevoerd. In de meeste straten waar nieuwe riolering wordt gelegd worden het vuilwater en hemelwater gescheiden. Het vuile rioolwater gaat via een persleiding naar een zuivering, het schone regenwater wordt afgevoerd via oppervlaktewater. Tot onze verbazing blijkt dit ook al het geval te zijn in de Eise Eisingastraat. Er zijn ook daar twee systemen, een voor rioolwater van de huizen en een voor het afvoeren van hemelwater, zoals ook straatkolken. De arbeiders verbaasden zich over de al bijna historische aanleg er van. Het moet een van de eerste gescheiden afvoersystemen zijn geweest. Als dat een degelijke leiding verstopt zit kan het water niet weg en dat was al langere tijd zichtbaar in de Eise eisingastraat.
Dit is al meerdere keren gemeld bij de gemeente Westerkwartier. Na dat de verstopping een aantal keren was gecontroleerd en naar men dacht hersteld, bleef bij grote regenval het probleem bestaan en stond het water weer tot dik op de weg. Na onderzoek van de gemeenten en de firma Witteveen met o.a. een leidingcamera bleek de afvoer voor hemelwater te zijn platgedrukt op meerdere plaatsen.
Door een ingedrukte buis kan minder water, dus oorzaak gevonden. Dan zit er ook niet anders op dan deze stukken te vervangen. Dit zijn dan ook de werkzaamheden die de laatste tijd bezig waren op de Eise Eisingastraat.
Komende week zal de laatste reparatie worden gedaan, de gaten weer gedicht. Omdat er nog niet bekend is of de oorzaak definitief is verholpen of dat er nog meer buizen ingedrukt zijn, wordt er nog gekeken hoe het nu gaat bij hevige regenval. Eerst is er een voorlopige oplossing gecreeerd.
Het bleek tijdens de werkzaamheden niet de enige storing. Er was ook melding gemaakt van een storing aan het Ziggo netwerk. Dus ook deze had als netwerkbeheerder een grondploeg gestuurd die ook gingen graven.
Op de hoek Eisingastraat-Heirweg bleek een aansluiting vanaf de kast naar de woning beschadigd. Er is een noodvoorziening gemaakt in afwachting van definief herstel.
Het blijft van belang om storingen aan infra zoveel mogelijk te melden zodat men een goed beeld heeft van de aard en oorzaak.
Foto’s: Willem de Jong, Popke wilpstra.