Denk dat dit wel het meest onbekende christelijke feest is waar we een dag vrij voor krijgen.
Wat vieren we eigenlijk op Pinksteren? “De uitstorting van de Heilige Heest.”
Vlak voor dat Jezus naar de Hemel ging zie hij tegen zijn discipelen “Er staat geschreven dat de Messias zal lijden en sterven, maar dat hij op de derde dag weer op zal opstaan uit de dood, en dat in zijn naam alle volken opgeroepen zullen worden om tot inkeer te komen, opdat hun zonden worden vergeven. Jullie zullen hiervan getuigenis afleggen, te beginnen in Jeruzalem. Ik zal er voor zorgen dat de belofte van mijn Vader aan jullie wordt ingelost. Blijf in de stad tot jullie met kracht uit de hemel zijn bekleed.”
Dit gebeurt dan ook met Pinksteren, 50 dagen na Pasen en tien dagen na hemelvaart. Waren de discipelen in de tempel aanwezig Plotseling was er een geluid alsof er een stormwind door het hele huis waaide. En er waren een soort van vuurvlammen te zien. Dat vuur verdeelde zich en kwam op hen allemaal. En ze werden allemaal vol van de Heilige Geest en begonnen allemaal in andere talen te spreken. Het waren talen die Gods Geest hun gaf.
Voor Jezus, vierden de Israëlieten op deze dag, het wekenfeest, een soort van oogstfeest. Het markeerde het einde van de gerstoogst en het begin van de tarweoogst. Hier werd dan in de tempel gedesemdebroden gemaakt van de eerste nieuwe tarwe. Ook werd 50 dagen na Pesach, Sjavoeot gevierd. Met Sjavoeot gedenkt men dat God 50 dagen na de uittocht uit Egypte de tien geboden aan Mozes gegeven heeft.
Beide feesten waren ook 50 dagen na Pasen. Nu vieren de christenen op Pinksteren de Uitstorting van Heilige Geest. Dit wordt ook wel gezien als het begin van de kerk. De discipelen konden na dat ze de heilige geest hadden ontvangen in meerdere talen spreken, zo konden ze het woord van God over de hele wereld verkondigen.
Waarom een tweede Pinksterdag?
In 1618 bepaalde de Nationale Synode dat Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren naast de zondagen de officiële godsdienstige feestdagen werden. Een extra vrije feestdag op tweede kerst-, paas- en pinksterdag werd wenselijk genoemd, maar niet verplicht gesteld. Elke streek kon zijn eigen koers varen.
In 1815 volgde de heugelijk dag dat er een wet was die van tweede pinksterdag officieel een feestdag maakte (net als tweede paasdag en tweede kerstdag). In veel andere Europese landen is tweede pinksterdag ook een feestdag. Maar in bijvoorbeeld Amerika niet.
Hieronder de Bijbeltekst waarin de uitstorting van de Heilige geest beschreven wordt.
Handelingen 2: 1-13
Op het Pinksterfeest waren ze allemaal bij elkaar. Plotseling was er een geluid alsof er een stormwind door het hele huis waaide. En er waren een soort van vuurvlammen te zien. Dat vuur verdeelde zich en kwam op hen allemaal. En ze werden allemaal vol van de Heilige Geest en begonnen allemaal in andere talen te spreken. Het waren talen die Gods Geest hun gaf.
In Jeruzalem woonden godsdienstige Joden uit alle volken van de wereld. Toen ze het geluid hoorden, kwamen ze allemaal kijken. En ze waren heel verbaasd. Want iedereen van al die verschillende volken hoorde de twaalf apostelen in zijn eigen taal spreken. Stomverbaasd zeiden zij: “Die mannen daar zijn toch allemaal Galileeërs? Hoe kan het dan dat we hen in onze eigen taal horen spreken? Want we zijn hier met Parten, Meden, Elamieten, bewoners van Mesopotamië, Judea, Kapadocië, Pontus, Asia, Frygië, Pamfilië, Egypte en de streken van Lybië bij Cyrene, en Romeinen, Joden en mensen die zich tot het Joodse geloof hebben bekeerd, Kretenzers en Arabieren. En we horen allemaal die mannen daar in onze eigen taal vertellen over de geweldige dingen die God heeft gedaan.” Ze waren stomverbaasd. Ze wisten niet wat ze ervan moesten denken. Ze zeiden tegen elkaar: “Wat is hier toch aan de hand?” Maar andere mensen zeiden spottend: “Ze hebben gewoon te veel gedronken.”
Bronnen: bijbel.eo.nl, metronieuws.nl.