Op 5 mei 2025 vieren vijf dorpen uit de voormalige gemeente Grijpskerk, dat Nederland 80 jaar geleden bevrijd werd. Op diverse locaties kunt u films, foto’s en tentoonstellingen bekijken, naast bijzondere spullen, die getuige zijn geweest van WO-ll. Per locatie ontvangen de eerste 100 bezoekers een lekkere attentie, om de vrijheid te vieren. Ook kunt u dit formulier met originele oude stempels laten afstempelen als herinnering.
Tenzij anders vermeld zijn de locaties op 5 mei tussen 11.00 en 16.00 geopend We hopen dat u op fiets langs alle locaties komt, om samen met ons de vrijheid te vieren!
NIEZIJL
Hervormde kerk: Hoofdstraat 54
Monument ter nagedachtenis aan de familie Gans en alle andere gevallen
Foto expositie van oud Niezijlsters bevrijdingsfeesten en optochten.
Stolpersteine ter nagedachtenis aan de familie Gans Hoofdstraat 57
Blik Trommel en Oudheden museum: Hoofdstraat 39
Tentoonstelling / expositie over de Joodse familie Gans.
Hier kunt u ook een kopje koffie/ thee met museumgebak/ cake kopen zolang de voorraad strekt.
Voor de eerste 100 bezoekers ligt er een leuke verrassing klaar.
Vanaf 14.00 uur is er in het “Schanshuus” live muziek.
GRIJPSKERK
De Nieuwe Wierde: Burmanniastraat 1
Expositie over de oorlogstijd samengesteld door Kluften & Waarden.
Door de leerlingen van beide basisscholen in Grijpskerk is verbeeld wat zij verstaan onder vrijheid. Ook dit is te zien in de Nieuwe Wierde. Het is mogelijk om te lunchen in de Nieuwe Wierde.
Bakkerscafé: Kerkplein 5
Het altijd knusse Bakkerscafé is geopend van 13-17 uur. Het Bakkerscafé is aangekleed met enkele lijsten over de oorlogstijd. Deze lijsten zijn samengesteld door Bindert Helder.
Iedereen is van harte welkom om in de middag 80 jaar vrijheid te vieren met een kop koffie of een borrel in het Bakkerscafé.
KOMMERZIJL
Dorpshuis de Soltketen, Dorpsstraat 25
In dorpshuis de Soltketen is een expositie van de oorlogsverhalen van de familie de Boer uit Kommerzijl en worden er bijbehorende voorwerpen getoond uit de oorlogsjaren.
Ook kunnen bezoekers een film bekijken van eerdere 5 mei vieringen in en rond Kommerzijl.
De eerste 100 bezoekers die hun gekregen flyer laten afstempelen, krijgen een leuke attentie.
In de Dorpsstraat staan voor jong en oud diverse spellen opgesteld. Wie durft het aan om mee te doen?
Voor dorpsbewoners en bezoekers is er een fotopuzzeltocht door het mooie dorp. Wie weet alle foto’s te vinden en kan de puzzel oplossen?
Bezoekers zijn tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom in het dorpshuis om een kopje koffie/ thee of een drankje te kopen.
VISVLIET
Oudheidkamer, Heirweg 38
Expositie over een aantal bijzondere personen Pieter Radema, Hielke V.d. Wal, die tijdens de oorlog werden opgepakt en vermoord. De etalage is ingericht met bijzondere zaken, die met de oorlog te maken hebben.
Van de Joodse inwoners van het dorp werden er vier vermoord en heeft één de oorlog overleefd.
Voor en tegenover de Oudheidkamer liggen in de straat Stolpersteine en met behulp van een QR-code kunt u de verhalen over de diverse personen lezen.
Ook de naastgelegen Gereformeerde Kerk is open om een ‘kaarsje op te steken’.
Heirhuys, Heirweg 35 (voormalige winkel de Wind)
Hier kunt u terecht voor koffie/thee en een lekkernijen is de perfecte uitvalsbasis om te kijken naar het opstellen van de optocht met versierde wagen, die om 12:30 start en een tocht maakt door de voormalige gemeente.
Het monument van Visvliet staat op de begraafplaats en is te bezoeken.
PIETERZIJL
Dorpshuis de Wending, Schoolstraat 4
In een expositie wordt aandacht besteed aan een aantal bijzondere gebeurtenissen: Op Diepswal werden vier ondergedoken jongens opgepakt, die vervolgens in Neuengamme kwamen te overlijden.
Twee dorpsgenoten werden tijdens een razzia in deze gemeente opgepakt en verbleven geruime tijd in het kamp Vught. Aan het einde van de oorlog eindigde de Vrouwenmars bij boerderij De Nie.
In het transformatorhuisje aan de Bosscherweg werden tijdens de oorlog door het verzet belangrijke documenten verborgen.
U ziet bijzondere filmbeelden, foto’s en andere zaken, die met de oorlog te maken hebben. Aan de hand van de notulen van de kerk en de school schetsen we een beeld, hoe het leven was tijdens de oorlog.
Oorlogsmonument Diepswal:
Op 4 mei is hier de jaarlijkse kranslegging. Middels QR-code kunt luisteren naar het verhaal van de 4 jongens.
Het buffet in het dorpshuis is open en u kunt daar gebruik maken van diverse voorzieningen.
