Een nieuwe windturbine.
Langs de Friesestraatweg nabij nummer 17A staat al jaren een windmolen, ofwel een windturbine. Bij een windmolen wordt bedoeld een ouderwetse molen met meestal 4 houten wieken. In de volksmond wordt vaak met een windmolen een windturbine bedoeld, toch houden we het in dit stuk maar bij windturbine.
Deze windturbine een Vestas V47 heeft een tijdje stil gestaan i.v.m. (haar) scheurtjes in
1 van de bladen (wieken). VOF WindinZ heeft deze windturbine in 2014 gekocht, dit ene blad laten reviseren in Denemarken en de windturbine is weer goedgekeurd door de verzekering en is weer naar tevredenheid gaan draaien.
De windturbine kon weer jaren mee. Toch hebben ze een bouwvergunning aan gevraagd voor een nieuwe windturbine om de oude te vervangen. En wel voor een Enercon E44 deze windturbine wordt gemaakt in Aurich (Duitsland). De gemeente Kollumerland heeft hiervoor een nieuwe bouwvergunning afgegeven.
Rond september 2014 was er sprake van om een tiental windturbines te plaatsen langs het spoor tussen Visvliet en Buitenpost, de eerste windturbine zou voor de spoorbrug worden geplaatst. Op dit project is veel commentaar geweest door omwonenden en omliggende dorpen. Ook bewoners van de Oude dijk zijn bij deze protesten geweest.
Dit plan is net zoals alle andere plannen niet door gegaan omdat de provincie heeft besloten alle windturbines om de energie doelstelling te halen, in het IJsselmeer te gaan plaatsen, dit kost echter de provincie en de bewoners van Friesland ruim 500 miljoen euro meer.
De windturbine langs de Friesestraatweg 17A te Burum maakte echter geen deel uit van dit plan en zou blijven doordraaien.
Voor wat betreft de hoogte en de blad diameter zitten er geen grote verschillen in. De nieuwe windturbine is ong. 43 meter hoog (was ong. 40), de bladen van de oude windturbine waren 23,5 meter (diameter van 47 meter) de nieuwe wieken zijn 22 meter (diameter van 44 meter).
Een paar belangrijke verschillen met de oude windturbine zijn:
- Bij windsnelheden boven de 25 meter
per seconde (windkracht 10, 11 of 12 ) zal de oude windturbine Vestas V47 worden stilgelegd om schade te voorkomen, maar deze nieuwe Enercon E44 draait gewoon door op een iets lager toerental.
De fundering is n.l. een A-klasse fundering die is ook geschikt voor Aruba en Curaçao. De fundering (zie foto’s) bestaat uit 16 heipalen van ong. 10 mtr lengte - De oude windturbine was niet uitgevoerd
met slagschaduwsensoren maar de nieuwe is uitgerust met een computer die er voor zorgt dat de windturbine niet draait als deze slagschaduw veroorzaakt waar derden last van kunnen hebben.
Last van slagschaduw heb je meestal als de zon laag staat in het voor- en najaar. - De oude windturbine maakte ook meer geluid, deze nieuwe windturbine geeft minder geluidsoverlast.
- De oude windturbine levert ongeveer stroom voor 400 huishoudens en de nieuwe voor ongeveer 500 huishoudens (ongeveer Burum en Visvliet).
- Op de oude windturbine zat geen ijsdetectie op de nieuwe windturbine wel, zodra er ijzelvorming is wordt de turbine direct automatisch stilgezet.
- De oude windturbine was alleen wit geschilderd, de nieuwe windturbine is voorzien van een groene onderkant van de mast is nu een met de omgeving
Mocht je toch ook wat willen doen aan groene energie, zou je kunnen denken aan zonnecollectoren of een kleine windturbine.
Voor windenergie, kun je het beste deelnemen aan een groot windmolenpark. Of kiezen voor een energieleverancier die windstroom levert. Een windmolen levert schone energie tegen een relatief lage prijs per kWh; maar heeft hoge aanschafkosten.
Zonnepanelen zijn voor particulieren meestal een betere keus.
Zo zijn er al een aantal dorpsgenoten die hun dak voorzien hebben van zonnecollectoren.
Hier komen we zeker nog een keer op terug.