Debat, een succes.

door | 11 november 2018 | Nieuws

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezing, zeker de gemeentelijk schaalvergroting kwam de vraag bij het plaatselijk belang om een debat te organiseren. Donderdagavond was het zover alle deelnemende partijen waren uitgenodigd en aanwezig. Om zeven uur ging de zaal open zodat de partijen hun spullen al vast klaar konden leggen. Uiteraard kwamen er met de woordvoerders partij genoten mee om hun partij kracht bij te zetten, of ter morele ondersteuning. Om acht uur was de zaal goed gevuld, zeker meer dan verwacht, er moesten stoelen worden bij gezet. Vladimir Bartelds onze presentator van de avond was ingelezen en klaar voor een vragen vuur. Een van de eerste vragen was of kleine kernen ook de mogelijkheid moeten hebben om uit te breiden. Hier waren alle fracties het unaniem over eens dat dat zeker moet kunnen. Sterker ze waren voorstander en vonden ook dat de gemeente daarin moet ondersteunen. Helaas mag hier maar een huis per jaar worden gebouwd en dat moet dan ook op de beschikbare plaatsen in de bebouwde kom. Deze ‘bouwplaatsen’ zijn in handen van particulieren, die geen behoefte hebben om hun grond te verkopen. Bij de optie naar een nieuwe wijk waren de meningen iets getemperd, toch vonden alle partijen dat de mogelijkheid er moet komen. Ook de gevestigde partijen waren die mening gedeeld, wat dan toch best wel een beetje vreemd is want de gemeente heeft Haringhuizen drie al jaren in de vrieskast gezet. Uitbreiding kan maar dan op de bestaande (particuliere) plaatsen. Deze discussie heeft nog even geduurd, zelf dat we maar een woning van de provincie mogen bouwen, vonden de partijvertegenwoordigers geen belemmering, dan moest het dorp naar de provincie. Wel werd er een kanttekening geplaatst bij de behoefte.  Duurzaamheid was ook een vraag wat is de wens van onze partijen, windmolens, zonnecellen.  Ook hierin konden we geen grote verschillen ontdekken. Iedereen was voor, niet voor de grote windmolens, maar een kleintje (zoals bij een boer hier in dorp) moet zeker kunnen.
Dorpsgenoot Wim Sikkema kwam met een idee om het talud bij het spoor langs te gebruiken voor zonnepanelen. Een geweldig idee vonden alle woordvoerders, leg het neer bij de NS. Maar ook hier geen grote verschillen, zelfs de kleine waren moeilijk te vinden. Uiteraard kwam ook het openbaar vervoer aan bod, een opsteker voor Klaas Wibo ( Groen Links) om toch het station weer aan te kaarten. Chris Veeze (50 Plus) zag Visvliet in de toekomst als woongemeenschap voor de militairen. Lauwersoog als grote Militaire basis, de militairen zelf wonend in Visvliet.
Uiteraard zijn vele punten in het debat gepasseerd. Zo ook  de plaats van het gemeentehuis, hier worden dan geen uitspraken over gedaan, niet anders dat een nieuw gemeentehuis uit de boze zou zijn. De zondagsopening voor winkels Dit was voor de meeste partijen geen bezwaar alleen voor de CU (christen Unie) en het CDA stak een twijfelend vingertje op. Op de vraag waarop moe er in de toekomst bezuinigd worden, dat dat moet is zeker, werden door Groenlinks, CDA en D66 de wegen genoemd. Sterk Westerkwartier wil bezuinigen in ambtenaren en jeugd zorg. Hier willen Groenlinks en PVDA zeker niet op wil bezuinigen.  Als laatste kwam de vraag waar kan u zich aan ergeren in de standpunten van andere partijen.  Hier kwamen een aantal punten naar voren. De VVD kan zich niet vinden in het sociale van de PVDA om de minima extra financieel te steunen. Een ander opmerking waar partijen zich aan stoorden was het straffen hondenbezitters die de behoefte van hun viervoeters niet opruimen zoals VZ Westerkwartier wil. Of we na dit debat nu een betere keuze kunnen maken, kunnen wij als redactie niet zeggen, we hebben dan ook de partijen gevraagd om twee punten te noemen waar hun partij voor staat en hun partij zich in onderscheid. Deze kunt u hieronder vinden op willekeurige volgorden.

CDA (Hielke Westra): 1. De inzet van dorpswethouders is een goed instrument om de lijntjes met de dorpen kort te houden.

2. Het CDA Westerkwartier wil dat de sociale ombudsfunctionaris beschikbaar is voor het hele Westerkwartier zodat mensen die verstrikt dreigen te raken in procedures en regels verder geholpen kunnen worden.

PVDA (Hans Koenders): 1. Wonen,  betaalbaar  m.n. voor  jongeren ouderen en mensen met een beperking.
2. De dorpen gaan niet op slot.

VVD (André Tuil): 1. Ruimte om te wonen: in je eigen omgeving, voor jong en oud met zorg dichtbij en voor bewonersinitiatieven met een gemeente die meedenkt, luistert en faciliteert.
2. Ruimte om te ondernemen: Geen extra belastingen of regels, maar korte lijnen en vrije winkelopeningstijden.

CU Chirsten Unie (Arina Havinga): 1. Vitaal op eigen schaal: elk dorp bouwen naar behoefte. Verantwoordelijkheden en budgetten geven aan dorpen waar zij zelf om vragen (maatwerk per dorp).
2. Armoe geen taboe: de gemeente moet actief inzetten op minima en mensen die schuldhulp nodig hebben. Een ambtenaar die zich volledig inzet op armoedebestrijding.

VZ Westerkwartier (Geertje Dijkstra-Jacobi): 1. VZ Westerkwartier, lijst 8 wil langs het Van Starkenborghkanaal een vangrail plaatsen met als doel veiligheid voor al onze inwoners!
2. VZ Westerkwartier, lijst 8 gaat voor leefbaarheid van al onze dorpen door voorzieningen zoals het dorpshuis, verenigingen en andere initiatieven vóór en dóór jong en oud te behouden en te stimuleren!

GroenLinks (Klaas Wibo v/d Hoek): 1. Politiek van hoop en durf “In deze tijd hebben we een politiek van hoop en durf hard nodig. Tègen bangelijkheid en angst. Dat we bijvoorbeeld de klimaatverandering niet aan kunnen. Dat we onze dorpen niet leefbaar kunnen houden. Dat kunnen we zeker wél. Als we andere keuzen willen maken: voor een mooier en eerlijker Westerkwartier. Elk dorp telt. Vanuit een politiek van hoop en durf.”
2. Huizen voor dorpen “Gemakkelijk zou in de nieuwe grote gemeente een dorp “vergeten” kunnen worden. Bijvoorbeeld bij de aandacht voor voorzieningen, voor verenigingen, voor plekken voor sport, of ruimte voor huizenbouw. Dorpen, bijvoorbeeld Visvliet, mogen niet “op slot” gezet worden. Regelmatig een of meer betaalbare huizen er bij laten bouwen voor de behoefte is doorslaggevend voor de leefbaarheid van een dorp.“

D66 (Harrie Rutgers): 1. D66 wil lokale plannen voor de energietransitie versnellen en ondersteunen. Niet eindeloos praten maar doen. De komende drie jaar willen we met bewoners van de dorpen van idee naar resultaat.
2.D66 wil het werken aan leefbaarheid in de kleine kernen stimuleren. Zowel ouderen als jongeren moeten kunnen blijven wonen in hun eigen dorp met een woningaanbod op maat en de noodzakelijke voorzieningen. Het dorpshuis heeft een centrale rol in het dorpsleven en moet in stand worden gehouden.

50 Plus (Chris Veeze): 1.Buiten de spits gratis openbaar vervoer voor ouderen. Oudere werknemers in dienst nemen en houden. Niet verplicht solliciteren en boetes heffen of financieel korten, maar helpen, begeleiden en adviseren.
2. Vrije openingstijden voor ondernemers en nieuwbouw in de kleine kernen en het buitengebied toestaan. Geen zonneparken op vruchtbare landbouwgrond, maar op daken, taluds en geluidsschermen.

Sterk Westerkwartier (Arnold Bloem): 1. Directe burgerparticipatie door referenda en polls: Er is een kloof tussen de politiek en de burger. Mogelijk gaat slechts 45% van de Westerkwartierders naar de stembus. Zij voelen zich vaak slechts 1 keer gehoord in 4 jaar. De afstand tussen burgers en politiek moet verkleind worden o.a. door polls, referenda en chats met gerichte doelgroepen
2. Recht om uit te dagenDenkt een dorp, wijk of buurtvereniging iets beter te kunnen dan de gemeente, dan kan zij deze taak overnemen van de gemeente met het daarbij behorende budget.

Activiteiten

Vesper - stilteviering
27 nov 24
Visvliet
Schoen zetten
29 nov 24
Visvliet
Klaverjassen
29 nov 24
Visvliet
Ophalen van de schoentjes
30 nov 24
Visvliet

Archief berichten

Abonneer op de nieuwsbrief

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet met derden. Lees onze privacyverklaring.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.