Om 8 uur arriveren de mannen in Visvliet, Wiebe Klijnstra en Erik Hulshegge, bij Engel en Marjan aan de Oude Dijk te Visvliet.
Engel is om 5 uur al uit zijn bed voor de voorbereiding van het programma.
Later hoorde ik dat hij iedere dag zo vroeg op staat.
Engel is chauffeur bij de gemeente Oldambt. Marjan werkt bij ‘een gemeente’. Ze heeft namelijk al bij verschillende gemeentes gewerkt. Nu bij de gemeente Eems Delta.
Ze hebben elkaar ontmoet bij gemeente Winschoten. Een keer meegegaan op de vuilnisauto en daarna een keer mee op de auto waar Engel op zat en zo is de romance ontstaan.
Engel vindt het belangrijk dat er veel Grunnings wordt gesproken. Als je denkt dat je het niet kunt, gewoon proberen, wat kan er fout gaan.
Engel vertelt over zijn boot waar hij een nieuwe motor in heeft gezet.
Marjan is molenaar, en de beide heren mogen ook in de molen kijken. Vanaf vanmorgen draait de molen ook al. Ze vindt het fantastisch om molenaar te zijn. Ze krijgen een rondleiding door en om de molen. Deze molen is een Poldermolen, hier wordt het water richting de Lauwers verpompt. Uiteindelijk gaat het er om dat we de voeten droog houden. De molen is ruim 150 jaar oud.
Vanaf 9 uur zijn Jacob en ik aangeschoven. We waren uitgenodigd om over de toneelvereniging te praten. We moesten op de motor komen want dat leek hun erg leuk.
Er wordt begonnen met de afkorting Doecto en wat de betekenis hier van was. Er wordt gesproken over de C van Critiek. Is dit oude spelling of toch een foutje. Nee dit is echt de oude spelling.
Wordt er nog geresideerd? Nou niet echt, we doen het meer voor de leuk.
Aan Jacob wordt gevraagd welke rol hij vaak speelt, hij zegt dat hij vaak zenuwachtige typetjes speelt, geen burgemeester of politieagent.
Ook aan mij de vraag wat ik binnen de vereniging doe. Nou dat is natuurlijk het ‘fluurstervinkje’. Altijd al geweest. Zo nu en dan een opening verzorgen van de avond of een klein bijrolletje waar niet meer dan 1 of 2 zinnen wordt gesproken. Of toneel spelen niets voor mij is, nou nee hoor niet echt.
Gevraagd aan Jacob ben je nu Groninger of Fries, omdat hij aan de andere kant van de Lauwers woont. Zijn vader komt uit Groningen en zijn moeder uit Friesland. Maar toch voelt hij zich wel een Groningen. Wat doet Jacob voor de kost wordt gevraagd. Antwoord: we melken een paar koetjes.
Nu met de robots wordt het wel steeds een eenzamer beroep. Vroeger hadden ze nog personeel, maar nu niet meer.
Wat zijn de leuke gebeurtenissen geweest: we hebben het meegemaakt, dat een speler zijn tekst niet meer wist en tegen zijn medespeler zei: ik ga even kijken of de kinderen al slapen en liep toen naar mij om zijn tekst op te halen, hilarisch natuurlijk.
Er werd altijd op de avond voor Koningedag gespeeld. Tot ongeveer 3 jaar geleden, toen wilde de Oranjevereniging iets anders gaan doen. Daarna zijn we overgegaan naar een ander tijdstip.
Vorig jaar zouden we iets anders doen. En wel een Moordspel. Publiek moest dan raden wie de dader was. Twee gastspelers er bij uitgenodigd. Veel oefenen maar helaas ………….Corona. Ook nu hebben we nog niets klaar. We wachten rustig af, misschien in het najaar.
We moeten het nu doen met de Visvlieter Koerier. Met 2 nietjes in elkaar gezet zeggen de heren. Dat is toch wel nostalgie. Ja dat is ook zo. In de eerste jaren van de opmaak van de Koerier ging ik ’s morgens om 8 uur naar de uitgever in Grijpskerk, waar we alle blaadjes een voor een bij langs gingen en zorgde hij voor een prachtig exemplaar.
Tegen het einde van de aflevering nog even naar buiten om de motor van Jacob te bewonderen. Krijgt hij ook alweer de kriebels om te gaan rijden? Op dit moment nog niet, het is ons nog niet warm genoeg. Jacob vertelt dat we hebben een motorclub in Visvliet, waar alleen Visvlieters mee mogen rijden. Of ze moeten iets met Visvliet hebben. B.v. de postbode uit Ten Boer mag mee, maar een familielid die hier niet woont mag niet mee. De motor kan aangetrapt worden. Jacob moet het demonsteren en het lukt zowaar.
Aan het einde geven we namens de Toneelvereniging een koek aan Wiebe omdat hij op zaterdagmorgen altijd een koek weggeeft, geven wij hem nu een koek.
Hier klikken om het eerste uur met engel en Marian te luisteren.
Hier klikken om het tweede uur met Jacob en Aly te luisteren.
Tekst: Aly Frik.
Foto’s: Engel Meijer, Aly Frik, facebook pagina Noordmannen.