Deze keer staat de verzameling vondsten van Theo in de Etalage. Vier jaar geleden heeft Theo een metaaldetector aangeschaft om zo de verloren metalen voorwerpen in en om ons dorp op te sporen. Er zijn al velen geweest die in en om ons dorp voorwerpen met een metaaldetector hebben gezocht en toch worden er elke keer weer voorwerpen gevonden.

Theo begint met het speuren op internet, om te kijken waar bijzonderheden hebben plaatsgevonden. Bijzondere gebeurtenissen, woningen en paden. Visvliet heeft oude, zogeheten kerkenpaden. Er liep een kerkenpad van Visvliet naar Burum en er liep er ook één van Visvliet naar Pieterzijl. In het dorp hebben we ook nog een oud kerkenpad; deze liep vroeger van de Bartolesstraat naar de Stationsweg, over waar nu Haringhuizen ligt.

Een gedeelte van dit pad is er nog, maar dan breder. Een oud kerkenpad was één steen breed. Als je weet waar en wat zich op een plaats heeft afgespeeld, kun je gerichter zoeken. Voordat er begonnen wordt, moet er eerst toestemming worden gevraagd. Dat is in ons dorp geen probleem, maar het is beslist niet zo dat elke landeigenaar dit wil. 

De voorwerpen die in de etalage liggen, zijn in en rond ons dorp gevonden.

De meeste voorwerpen zijn metaal, ook van lood, balletjes met uitstulpingen. Dit is de binnenwerk van een houtenbal voor het noten schieten.

Ook ligt er een bijzondere steen, een Heliolites Coraal. Deze is al ver voor de zoektocht naar metalen door Theo gevonden. Theo werkte toen bij de Nederlandse Spoorwegen. Er moest een gasbuis onder het spoor door worden gelegd en daarom werd er bij het spoor een diep gat gegraven. Theo was destijds een beveiliger, om de zaken in gaten te houden.

Dit gaf hem de gelegenheid om even af te dalen in het gat, waar hij op ongeveer een meter of drie onder het maaiveld een steen in de wand zag. Deze steen is toentertijd meegenomen en jaren later heeft Theo een specialist van een Archeologisch museum advies gevraagd. Het bleek een Heliolitus Interstinctus, ongeveer 4 miljoen jaar oud, meegevoerd door de ijstijd.  

Naast de vondsten staan ook werkstukken van Theo Postma en Nittert Marinus in de etalage.

Beiden hebben deze werkstukken gemaakt op de ambachtschool en let wel: alles is handgemaakt. Het is de moeite waard om even een kijkje te nemen in de etalage van de Oudheidkamer.                                     

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.