Natuurlijk werd er van de mogelijkheid gebruik gemaakt om Richard de opening van de dag te laten doen in Visvliet. Dat hoefde hij niet alleen te doen, hij werd daarbij ondersteund door Eise Eisinga (Edwin Turksema) en onze droom-fee (aly Frik).
Richard sprak lovende woorden, blij dat de weergoden ons goed gezind waren. Na de speech van Richard werd Eise Eisinga aangesproken door de Barbier dan de dag (Theun de Wit), die voor deze dag de oude kapperszaak van Boskloppper weer als kapperszaak in gebruik had genomen. Zo onverzorgd kon Eise Esinga de mensen niet verwelkomen. Daar moest wel wat aan gedaan worden. Zo was de eerste klant van de Barbier Eise Eisinga. Deze werd onder toeziend oog van publiek geschoren. Zo kon Eise Eisinga weer toonbaar de straat op. De Barbier was hier toch dus konden ook mensen die de fietstocht reden gebruik maken om even geschoren, geknipt te worden, natuurlijk was ook een permanent mogelijk.
Elk van de 7 dorpen had zijn eigen organiserend team. Harry Veenstra, Aly Frik en Theun de Wit werkten samen met de Oudheidkamer, het Heirhuys, de Gereformeerde kerk en de Hervormde kerk om Visvliet te presenteren aan de deelnemers.
In het Heirhuys konden de mensen terecht voor een hapje en een drankje. Bij de opening hadden we live muziek van Take the Wave, zo kon je tijdens je bakje koffie ook nog genieten van live muziek.
In de Gereformeerde kerk was een tentoonstelling over oud Visvliet. Een gedeelte van de banken was verwijderd om plaats te maken voor een grote collage aan foto’s. Achter in de kerk stond een tv-scherm waar ook foto’s van oud-Visvliet werden getoond.
De Oudheidkamer was voor de gelegenheid omgetoverd tot winkel annex kapperszaak, hier kon je nog even de geur van vroeger snuiven. Letterlijk door je even te laten inzepen door de barbier. De etalage was ingericht als foto zaak. Voor zo goed als ik weet kon je bij Bosklopper fotorolletjes halen en je foto’s laten ontwikkelen.
In de Hervormde kerk was een expositie van een aantal kunstenaars uit ons dorp. Daar stonden schilderijen van Dorothé Boog, Hennie Bosscha, miniatuurtekeningne van Jasja Nottelman, houtsnijwerk van Hans Bouma, epoxy kunstwerken van Ansje v/d Hurk en kunstwerken van Hennie van’t Ende. Gerrit Frik had een collage gemaakt over de historie van de Ned. Herv. Kerk.
De eerste bezoekers stonden al voor tien uur te trappelen om te vertrekken, maar moesten toch echt even wachten tot na de opening. Toch bleven een aantal hangen om even te kijken wat er allemaal gebeurde. Natuurlijk om ook even de tentoonstellingen te bekijken. De hele dag was het een komen en gaan van fietsers. Velen bleven hier even, kwamen er dan achter dat ze toch veel tijd hadden verloren, maar zeker geen spijt. Ook de barbier had het druk en heeft meer klanten ingezeept, dan we hadden verwacht.
Om vijf uur ging het Bartoleshûs open om nog even na te praten en een lekker patatje te eten. Vanaf acht uur was daar de discoavond. De organisatie van motortoertocht i.s.m. het Bartoleshûs had de gymzaal feestelijk omgetoverd tot een gezellige danszaal. In de loop van de avond werd het aardig drukker en konden de beentjes van de vloer. DJ AHA had de disco avond helemaal aangepast op het veertig jarig jubileum van het Bartoleshûs, zo begon hij met het draaien van muziek uit 1984, zo alle jaren naar 2024. Een gezellige avond, die nog doorging tot in de kleine uurtjes.
© foto’s Popke Wilpstra en Jan Hut.
Meer foto’s zien, klik hier.