Met Pasen vieren we de opstanding van Jezus. Na Goede Vrijdag, de kruisiging van Jezus zal hij na drie dagen weer opstaan, zo staat geschreven. B.v. in Matheus 12:40 “zoals Jonas drie dag in de grote vis zat, zo zal Jezus drie dagen in de aarde verblijven.”

Dat is dan ook het geloof, het leven na de dood.

Voor de discipelen en anderen toch onverwachte, Natuurlijk was het hun meerdere keren verteld. Maar als hij dan uit het graf is verdwenen schrikt Maria, ondanks dat Jezus opeens achter haar staat.
(Joh.20:15) Jezus vroeg: ‘Waarom huilt u zo? Zoekt u iemand?’ In de mening dat het de tuinman was zei ze: ‘Heer, als u het bent die Hem hebt weggenomen, zeg me dan waar u Hem hebt neergelegd; dan kan ik Hem laten halen.’ Jezus zei: ‘Maria!’ Ze keerde zich nu naar Hem toe en zei: ‘Rabboeni!’ (Dat is het Hebreeuws voor: meester).

Ook zijn discipelen hadden moeite met het geloven dat het Jezus was. Zo was het Tomas die zei: ‘Ik wil eerst de wonden van de spijkers in zijn handen zien, en ze voelen met mijn vinger. En ik wil met mijn hand de wond in zijn zij voelen. Anders geloof ik het niet!’ Een week later waren de leerlingen weer bij elkaar, en Tomas was er nu ook bij. De deur was op slot, maar opeens stond Jezus weer tussen hen in. Hij zei: ‘Ik wens jullie vrede.’ Daarna zei hij tegen Tomas: ‘Kom, voel met je vinger aan mijn handen, en voel met je hand aan mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof!’ Toen zei Tomas tegen hem: ‘U bent mijn Heer en mijn God.’ Jezus zei: ‘Jij gelooft in mij omdat je mij gezien hebt. Vanaf nu zullen mensen in mij geloven zonder dat ze mij zien. En God zal hen gelukkig maken.’ (joh.20:25)

Deze opstanding is voor de christenen de belangrijkste feestdag. De opstanding van Jezus.
wanneer dit precies heeft plaats gevonden weten we niet.

Hoe we komen we dan aan deze data?

het Joodse pasen, is het lentefeest waarmee de Joden de uittocht uit Egypte en daarmee de bevrijding van slavernij herdenken. Het Aramese woord Pascha is verwant aan het Hebreeuwse Pesach.

Het was Keizer Constantijn die vond dat de christenen allen op de zelfde datum Pasen zouden vieren. Op het concilie dat in 325 in Nicea werd gehouden, besloot de kerk: dat Pasen op een zondag moest worden gevierd en dit op de eerste zondag na de eerste volle maan na de dag waarop de lente begint, wordt de feestdag van de opstanding (Pasen).
Pasen zou zo altijd vallen tussen 22 maart en 25 april.
Het christelijke paasfeest mocht in geen geval met het joodse samenvallen.

Zo vieren we Pasen nog steeds.

Waarom dan een paashaas?
Het lijkt erop dat het konijn en de haas afstammen van een heidens ritueel. Ze stonden bekend als bijzonder vruchtbaar en werden zo geassocieerd met Pasen als een tijd van wedergeboorte. In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven. Waarom? Omdat konijnen werden geboren met hun ogen open en daardoor geloofden mensen dat ze altijd “wakker” waren geweest.

De dan nog de eieren?
Net als de paashaas vertegenwoordigen eieren nieuw leven. In feite is het ei zelfs een symbool geweest van het mysterie van het leven zelf. Het werd de focus van een filosofisch debat waarbij de legendarische geleerde Plutarchus de alombekende levensvraag stelde: “Wat was er eerst? De kip of het ei?”
bron: www.ef.be

Activiteiten

Intocht Sinterklaas.
23 nov 24
Visvliet
Yoga
26 nov 24
Visvliet
Vesper - stilteviering
27 nov 24
Visvliet

Archief berichten

Abonneer op de nieuwsbrief

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet met derden. Lees onze privacyverklaring.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.