Afgelopen dinsdagavond was er een informatie avond over de invulling van het campingterrein.
Het was de bedoeling dat het een inloop zou worden, maar veel dorpsbewoners waren al om halfacht aanwezig om met eigen ogen te zien wat de bedoeling was. Naast dorpsbewoners was ook de gemeente aanwezig. Dorps wethouder; Richard Lamberts, Leefbaarheidsadviseur; Niels Scholten en Dorpencontactfunctionaris; Bea Mulder. Ook deze mensen waren nieuwsgierig naar de plannen, maar zeker ook naar de reacties uit ons dorp.
Eigenaar Raphael Gianotten, van NuZekerheid heeft het terrein gekocht en wil hier tien recreatie woningen laten verreizen. Hij vond Visvliet een mooi dorp en zag daar wel potentie om hier recreatie woningen te laten bouwen voor verkoop.
Ook was architect Erik van der Laan van Martini-architecten deze avond ook aanwezig om uitleg te geven. De woningen worden verdiept gebouwd, zodat de woningen niet meer dan 5 meter boven het maaiveld steekt. Verder komen er in elke woning twee slaapkamers en twee badkamers.
De plannen waren duidelijk, de bedoeling is dat er 10 recreatiewoningen komen met een grote aanlegsteiger. Elke woningen heeft naast hun huis een eigen parkeerplaats, verder zijn er extra parkeerplaatsen voor gasten of een tweede auto gecreëerd.
De bedoeling is dat woningen allen op een speelse manier aan de buitenkant van het terrein worden geplaats. Zodat er nog ruimte aan de binnenkant overblijft voor tuin, speel en recreatieplaats. Ook staat er op de tekening een jeu de boules baan getekend.
Dorpsgenoten konden vragen stellen. Daar is dan ook goed gebruik van gemaakt. Een aantal van de vragen hebben willen we hier graag vermelden.
Wat levert het voor ons dorp? Niet anders dan dat we het dorp wat mooier maken, het terrein ligt er nu verloren bij, zal er dan netjes bij liggen. Elk huis krijgt een eigen stuk grond. De overige grond zal van een gezamenlijk terrein worden met een VVE (Vereniging Van Eigenaren) als beheerder.
Mag er permanent gewoond worden? Nee het is in de gemeente Westerkwartier niet toegestaan om permanent op een recreatie gebied te wonen.
Wat gebeurt er met het toiletgebouw? Hier zal een opslagplaats komen van ondergronds containers voor afval.
Waarom zijn alle woningen gelijk? Het zijn allemaal zes persoons woningen. Ze zijn allemaal gelijk, zodat er makkelijk prefab kan worden gebouwd. Zo kan er snel worden gebouwd en het houd de kosten lager.
Worden alle woningen tegelijk gebouwd? Waarschijnlijk wordt er eerst een model woning gebouwd, zodat potentiële kopers kunnen zien wat ze krijgen. Mocht er wel op voorhand woningen worden verkocht, zal er een extra woning als modelwoning worden gebouwd.
Mag het dorp gebruik maken van de steiger? Nee de steiger zal privé bezit worden. Bij sommige woningen zit de steiger aan het huis vast als soort van terras. Andere woningen hebben allemaal een eigen steiger. Deze is dus niet voor algemeen gebruik.
We hebben van de architect meer info gekregen, deze vindt je hieronder.
Op het voormalige campingterrein De Lauwers wordt door NuZekerheid 10 recreatiewoningen gerealiseerd. De woningen zijn een ontwerp van Martini-Architekten uit Groningen en bedoeld voor de verkoop. De dorpsuitbreiding kan door het aantrekken van een nieuwe doelgroep meerwaarde geven aan het dorp door bijvoorbeeld het creëren van werkgelegenheid en het versterken van de toeristische functie.
Voor de vormgeving is bewust gekozen voor een vorm die meer met het landschap en de groene omgeving heeft dan met de traditionele architectuur van het dorp. Deze variatie en unieke vormgeving geeft de mogelijkheid iets te maken wat past bij deze tijd. Door het gebruik van materialen als hout en glas oogt het geheel zacht en natuurlijk en de toepassing van de vrijheid van vormgeving maken de objecten passend voor de buitenste rand van het dorpje Visvliet waar nu alleen sprake lijkt te zijn van een achterkant aan het water. De woning kent een opzet van verspringende vloervelden onder een zadeldak. Hierdoor is het mogelijk om meer woonprogramma kwijt te raken op een beperkt grondplan door het slim stapelen ervan. Het gehele volume wordt niet hoger dan 5,5m. Door deze stapeling laten we het volume ook iets lager zakken dan het maaiveld. Door het toepassen van een kap in plaats van een platte afdekking passen ze enerzijds bij de herkenbare vormgeving van het dorp zelf en anderzijds passen ze door hun kapvorm ook in deze agrarische regio. Het peil van de woning ligt een halve meter hoger dan het maaiveld. Tussen de recreatiewoningen blijft het grasveld zoveel mogelijk één geheel. Er mogen geen andere volumes worden bijgeplaatst waardoor het terrein netjes oogt. De auto wordt geplaatst achter een haagje. De parkeerplaatsen en paden zullen halfverhard worden aangebracht.
Aan de kop van de woning is het terras gesitueerd in de vorm van een vlonder afgebakend door grote spanten. Dit zorgt er voor dat alles binnen dezelfde vormgeving blijft. Ook als er behoefte is aan extra overkapping van het terras zal dit het kader blijven. Langs de waterkant worden nieuwe steigers aangelegd met een maximale aanlegmogelijkheid voor kleine boten zodat de waterrecreatie aan deze kant van Visvliet ook een goede plek krijgt. De waterkant zelf wordt iets naar binnen gelegd zodat andere scheepvaart zo min mogelijk last heeft van de aangelegde boten. Aan de bijgevoegde afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend.