Eigenlijk al een traditie, de jaarlijkse schuurverkoop in Visvliet.
Ook deze keer weer georganiseerd door Albertha Veenstra-Steursma. Zoals aangegeven begint de verkoop ook bij haar waar je dan een route kunt krijgen waar alle deelnemers opstaan. Voor de meesten is een rondje door ons dorp al snel gemaakt ook zo kom je bij alle stands langs. Zo zijn ook wij begonnen. Gewoon het dorp in gaan vanaf waar je woont. Onze ronde was dan ook , Eise Eisingastraat, waar een tweetal kramen stonden, zo door de Heirweg waar toch wel diverse kramen stonden.
Uiteraard even langs het Archief waar je even naar binnen moet om historie op te snuiven. Even bij Kris aan die olijfolie aan de man bracht. Dan nog even een kop koffie bij het Heirhuys, even verderop stond Joris Slachter pannenkoeken te bakken. En natuurlijk diverse kramen die hun spullen welke toch niet meer gebruikt werden aan de man brachten. Ook op en Stationsweg waren diverse kramen.
Aan het einde kwamen we bij Albertha uit. Hier had de reis moeten beginnen. Voor ons was het de laatste stop. Niet helemaal, want uiteraard maken we het rondje nog even af en komen hier daar weer langs dezelfde stands. Een leuke bijkomstigheid was dat Harm Veenstra zijn oude trekkers/ voertuigen als soort van tentoonstelling in het weiland had gezet.
Een van de bijzondere vondsten vertelde Harm was het karretje die zijn oorsprong vond in Niezijl . Gebouwd door Flonk en v/d Gulden. Een stukje historie wat verloren is gegaan. Ook het enige wat wij zo konden vinden was dat Flonk een aannemer was en v/d Gulden de smid was in Niezijl.
Toch altijd leuk om even een blik te werpen op de oude voertuigen. Zo blijkt maar weer dat dorpen toch wel zelf voorziend waren.
Op de onderstaande foto’s de betreffende kar, en de bedrijven waarvan we vermoeden dat dat de bouwers zijn.
Een advertentie van timmerbedrijf Flonk en smid v/d Gulden.
Bron: website Niezijl.
Voor wat de handel betreft was het niet zoals andere jaren, maar goed volgend jaar weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen.
Tekst: Theun de Wit
Foto’s; Theun de Wit en Harm Veenstra.