We gaan eerst even terug in het verleden. Rond 1840 is de eerste brug in de Heirweg gekomen. Daarvoor liep de Heirweg niet door, maar had de hoofdweg een bocht naar de Stationsweg. Er lag een brug ongeveer ter hoogte van Stationsweg 3-5. Deze kwam uit op wat nu de Molenreed is en liep rechtdoor bij de boerderijen langs, naar de Friesestraatweg. Voor zover wij weten zijn hier geen gedetailleerde tekeningen van. Wat we nog konden vinden, is een plattegrond van topotijdreis.nl.
Details zijn moeilijk terug te vinden. Maar als we de tekeningen die we wel konden vinden goed lezen, dan blijkt dat er, om de Heirweg door te kunnen trekken, een huis moest worden gesloopt. Deze is onteigend, zie onderstaande tekeningen.
Daarna is de Heirweg rechtdoor getrokken en is de Molenreed er op aan gesloten. Dit doortrekken van de heirweg had toen alles te maken met de hoofdwel van Leeuwarden naar Groningen. De eerste brug stond niet op dezelfde plaats als de huidige brug. Deze stond ongeveer twintig meter terug. De opslag was er ook nog niet en het Visvlieterdiep liep rechtdoor. Zie tekening. In deze buurt moeten ook sluizen hebben gestaan.
De eerste brug die daar rond 1840 is gebouwd, was een klapbrug oftewel een ophaalbrug.
Deze heeft, voor zo goed wij kunnen achterhalen, daar een kleine 19 jaar gestaan en is daarna vervangen door een draaibrug. We hebben tekeningen kunnen vinden van de draaibrug uit 1859.
Van de tijd daarna hebben we geen gegevens meer kunnen vinden van bruggen. Wel weten we dat rond 1932 het Visvlieterdiep is omgelegd en de opslag als haven is gebouwd. De brug die er tot voorkort nog lag, dateert uit 1932. Voor die tijd best een knap staaltje werk. Een groot betonnen bouwwerk met veel staal in de liggers. De onderkant van de brug was niet meer in beste conditie, maar dat is ook logisch na bijna 90 jaar. Wel is het wegdek diverse malen aangepast en ook de leuning van de brug.
Ondertussen is de oude brug in de afgelopen weken geheel verwijderd.
Dus kan men beginnen met de bouw van de nieuwe brug. Het Plaatselijk Belang is betrokken bij de bouw en ook het dorp wordt er zoveel mogelijk bij betrokken. Helaas kan dat momenteel eigenlijk alleen maar digitaal. Het model van de brug is bekend en aan beide zijden van de brug komt een loopvlak. Geprobeerd wordt om de doorvaart zo breed mogelijk te houden en toch een goede ruimte komt onder de brug. Het Plaatselijk Belang houdt de komende tijd zeer zeker een vinger aan de pols.
Er is aan de inwoners van het dorp ook input gevraagd voor de leuning van de brug. Er is vervolgens een commissie samengesteld, bestaande uit Joost Mulder, Alle Visscher en Theun de Wit. Er is vanuit Plaatselijk Belang besloten voor een commissie en de leden daarvan zijn mensen die ideeën hebben aangedragen voor de leuning. Een tweetal zit ook in het Plaatselijk Belang. Voor wat de leuningen betreft is er besloten om het wapen van Visvliet in het midden van de leuning te verwerken en aan de uiteinden een Vis en een Vliet. Zie tekening.
De brug wordt gebouwd door firma Vegter uit Veendam, de leuning door Meidema Metaal uit Dokkumer Nieuwe Zijlen en het wapen in de leuning wordt gemaakt door De Wit IJzerwerken Visvliet.
Onze vaste fotograaf maakt geregeld foto’s van de werkzaamheden bij de brug. Deze hopen we hier op de website te bundelen in een digitaal fotoalbum.
Bronnen: Beeldbank.nl, groningerarchieven.nl, topotijdreis.nl, archief Visvliet en de Heerlijkheid Visvliet.