2023/2024 een drukke jaarwisseling.

door | 1 januari 2024 | Nieuws | 1 reactie

We hadden dit weekend als dorp toch wel weer veel te beleven, Dat wij in een klein dorp als de onze zoveel te doen hebben is toch best wel uitzonderlijk te noemen.

Het begon donderdagavond met de verlichte trekker optocht door ons dorp. Eem lange stoet trekkers die vanuit Niezijl diverse dorpen aandeed, waaronder ook Visvliet. Via de Stationsweg, Bartolesstraat en zo weer via Haringhuizen naar de Stationsweg richting Lutjegast.

Dan was er voor een aantal dorpsgenoten de vrijdagavond met het maandelijkse klaverjassen. Niets te veel deelnemers deze laatste vrijdag van het jaar, maar ja er ligt ook een weekend met veel belevenissen voor de boeg.

Na de vrijdagavond, was het de zaterdagavond, zoals gebruikelijk is het Bartoleshûs weer open vanaf een uur of vijf voor een snack een biertje en of een praatje. Vanaf negen uur was daar ook Live muziek. Marten en Nicole stonden achter de bar en hadden voor deze gelegenheid gevraagd of ze ook een zanger mochten inhuren voor deze laatste zaterdag van het jaar. Na dat het nodige geregeld was op zoek naar een zanger, zo kwamen ze uit bij Johan Timersma.
Om negen uur zou hij in het Bartoleshûs beginnen. Langzaam aan druppelde de zaal vol met dorpsgenoten en mensen van daarbuiten. Al met al een heel gezellige avond. Waar het feestje tot in de late avond door ging. Toch maar weer blijkt dat we er als dorp van een feestje een feest kunnen maken.

De eerste actie die we als dorp hadden deze zondag was de kerkdienst. Toch een kleine twintigtal waren daar aanwezig om samen met voorganger Albert Jan het dit oude jaar af te sluiten.

Rond het middaguur waren de eerste feestvierders weer aanwezig zijn om bij de feesttent aan de oude dijk de laatste handelingen voor het carbidschieten voor te bereiden. Aantal hadden toch het gevoel dat de man met de hamer nog steeds aanwezig was om hun neer te slaan, maar dat werd geleidelijk aan beter. Zeker toen Sieta daar met de gebruikelijke stamppot moes aankwam zetten. Dit deed de heren en dames best wel goed. Met een goede bodem kunnen de heren en dames er weer tegen. Zo werden de eerste knallen gelost.

Deze keer werden er zo als gebruikelijk tijdens de jaarwisseling op meerdere plaatsen met carbid geknald. Een aantal jeugdigen hadden hun feest tent opgezet ten noorden van de Heirweg. Deze tent werd al snel omgedoopt tot het “gouden bergje” vernoemd naar de schuur waar de jongeren zich graag ophouden. Toen wij aanwezig waren, waren de dames druk bezig om de bussen leeg te halen. Het voordeel was dan wel dat ze de bussen ook weer mochten laten knallen. Er werd ook hier met deksels geschoten, alleen was er geen opvang voor de ballen gemaakt, dat vergt weer wat meer van de jongeren (en de ouderen) die de ballen weer moeten gaan halen. Al met al toch weer een gezellige boel.

Aan de Oude dijk was een ieder ook al druk bezig om fanatiek het jaar uit te knallen. De jongere jeugd was nu hier ook bij aangesloten. Dit vinden het zeker leuk om de bussen te laten knallen, zelfs de hele jonge jeugd mocht onder begeleiding ook al een even proeven van deze traditie.
Langzamerhand werd de tent al voller en kon onder het genot van een drankje het jaar nog even worden besproken. Uiteraard met de nodige knallen, waarbij een ieder dan even zijn oren sloot om te voorkomen dat we de rest van de avond een pieptoon horen. Toch geven deze knallen dan wel weer de extra dementie aan het feest. Rond een uur of acht was de tent voor het grootste gedeelte leeg kon men zich opmaken voor de nacht die komen ging.

Rond halfeen waren de eerste die zich weer lichtvoeten in de tent begaven om de bekenden daar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook werd er nog een groots pakket vuurwerk afgestoken om zo het nieuwe jaar in te luiden.
Zo bleef het ook hier in de tent tot in de late uurtjes gezellig, zeker met minder mensen dan in de middag. Maar ja het valt ook niet mee om een weekend als deze de moed weer bij elkaar te pakken om toch weer richting de tent te gaan. Toch denk ik niet dat we kunnen klagen.

Nog even een rondje op nieuwjaarsdag, was het ook wel weer duidelijk dat er in de nacht niet heel veel is gesleept. Hier en daar lag een stoel, matras of andere kleine dingen. Ook qua vuurwerk viel het afval mee. Al met al denk ik dat we tevreden terug kunnen kijken op deze jaarwisseling.

Vanaf deze kant willen we als site een ieder een gezegend 2024 wensen.

Ook het komende jaar zullen we weer diverse feestjes als dorp beleven. Mogelijkheden genoeg in elk geval om elkaar weer te treffen en even met elkaar te proosten.

Het Bartoleshûs bestaat 40 jaar, hier zal de nodige aandacht aan worden geschonken.
Het eerst volgende feestje is de Nieuwjaarsreceptie van het Bartoleshûs op 13 januari, Hier zal de toneel vereniging een terugblik geven op het afgelopen jaar. Wees welkom.
Ook zal er op 16 februari een ouderen middag zijn, waar een quiz of het westerkwartier zal worden gehouden.

Tekst: Theun de Wit. 

Archief berichten

Abonneer op de nieuwsbrief

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet met derden. Lees onze privacyverklaring.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.