Sint Maarten.

door | 10 november 2019 | Nieuws | 1 reactie

Maandag 11 november is het weer zover, dan mogen de kinderen met een hun lampions langs de huizen voor wat lekkers in ruil voor hun (uit volle borst) gezongen liedje.
Deze maandag zal er in het Heirhuys wat extra aandacht aan worden besteed, hier zullen de kinderen verwend worden met een heerlijke, ter plekke, gebakken pannenkoek.  

Wie was die Sint Maarten.
Sint Maarten is naast het Sinterklaas feest in bepaalde streken van ons land een van de meest populaire kinderfeesten.


Martinus werd geboren in het jaar 316 in Hongarije. De vader van Martinus was militair, een vak dat Martinus helemaal niet aansprak.
Martinus liet zich toen hij 18 jaar was, tegen de zin van zijn familie, christelijk dopen. Later, toen zijn familie naar Pavia in Italië verhuisde, moest hij tegen zijn zin in dienst van het Romeinse leger.

Hij werd ingedeeld bij de Slavische Lansiers, die tussen Amiens en de Reims waren gelegerd. Er gebeurde daar iets dat van grote betekenis voor de rest van zijn leven zou zijn.
In de winter van het jaar 338 zag hij bij de poort van Amiens een schaars geklede bedelaar zitten in de sneeuw.

Martinus pakte zijn zwaard en deelde zijn mantel in twee stukken. Een van die stukken gat hij aan de bedelaar. In de nacht die daarop volgde zou Martinus Christus hebben gezien, die gehuld was in de helft van de geschonken mantel. Christus zou tegen Martinus hebben gezegd: “Martinus, nog slechts een doopleerling zijnde, gij hebt Mij met deze mantel bekleed”.
Dit voorval werd bekend , vooral omdat de daad van Martinus niet bij het militaire gedrag hoorde.

Deze gebeurtenis is op allerlei manieren afgebeeld: op schilderijen, gevelstenen, uithangborden monumenten, penningen en Postzegels. In Utrecht staat op de Domtoren een windwijzer met afbeelding van de manteldeling.


Sint Maarten wordt ook vaak afgebeeld met een Gans aan zijn voeten. De Gans heeft te maken met het feit dat het feest gevierd wordt in de tijd dat de ganzen gaan trekken.

Na zijn Krijgsdienst, werd hij uiteindelijk Bisschop van Tours in 372. In die plaats is hij ook overleden op 8 november 397. Omdat van vele heiligen de begrafenis dag als herdenkingsdag wordt ingesteld werd 11 november de dag van Sint Martinus of Sint Maarten.

In Frankrijk, maar ook daarbuiten, zijn vele kerken naar Martinus genoemd. De Sint Maartens-basiliek in Tours is een nationaal heiligdom geworden. Martinus werd ook patroon ( beschermheilige) van Frankrijk.

Door de kruistochten kwamen de verhalen over Sint Maarten naar het noorden, zo ook in Nederland.
Martinus is in Nederland patroon (beschermheilige) van de steden Utrecht en Groningen.

Waarom lopen kinderen met lampions door de straten?
Dat is gebaseerd op een gebeurtenis tijdens een zendingsreis van Martinus.
Hij was al erg laat en het was donker. Zodoende kon hij zijn paard niet terug vinden. Om hem te helpen hebben de dorpsbewoners toen lichten laten branden en vuren aangestoken om voldoende licht te hebben bij de speurtocht naar zijn paard.

Het lopen met lichtjes wordt nog steeds gedaan. Bij de deuren wordt dan een Sint Martinus liedje gezongen, in de hoop dat de bewoners dan wat snoep of geld zullen geven. Wat alles te maken heeft met de vrijgevigheid van Sint Martinus die zijn mantel deelde.

Bron: het boekje Sint Maarten door Annie (Antje) de Wit.

Archief berichten

Abonneer op de nieuwsbrief

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet met derden. Lees onze privacyverklaring.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.